Охрана на картофите

ohrana_na _kartofiОхрана на картофите. Като всичко което е изключително ценно, полезно и необходимо и родопските картофи си имат своите сериозни врагове.  Най-опасни обаче са дивите свине. Важността в законите на това животното пред човека, несъобразените ловни правила, пълната забрана за поставянето на капани, изместване на вълците от нароилите се мечки, пък и слабите ловци напоследък доведоха до масово нарастване на популацията на глигани в планината.

По степен на приспособения за защита срещу дивите прасета със сигурност родопските картофи са на едно от първите места по света. Предпазни огради посред планината, градени месеци наред, специални електропастири, макар да са скъпи и често се крадат, плашила от всякакъв вид и модел и размер,  приспособления движени от вятъра за издаване звуци, парцали, парчета найлон, блестящи ленти, шарени капачки от буркани, гърмене на пиратки, горене на стари гуми, връзване на кучета, които заради отдалечеността от селото се хранят през ден, а и не рядко стават жертва на мечки и вълци , често дори и със спане от земеделците по нивите, които заявяват, че срещу циганина навлязъл в имота ти, в определени случаи закона ти позволява да стреляш, докато срещу глиганите изцяло се забранява, какво какво ли само не опитват родопчани да се справят със свинската напаст. Понякога успяват, понякога въпреки предварително вложените труд и средства нацяло губят реколтата си.

В допълнение всички застрахователни дружества издават полици срещу градушки, наводнения и други бедствия, но не не и срещу щети от дивите прасета.  В изблик на отчаяние кмет на едно от селата, бе решил дори да изкара хората си на бунт срещу политиката на държавата „на търпимост и толерантност към свинете”.  

Фотографии на картофени ниви:

На много места въпреки взиманите мерки дивите прасета вече са победители.

Няколко снимки на лошите свине, които години наред тормозят и нанасят вреди на родопчани. Като вече са отказали хиляди от тях от производството на картофи. Не малко от жителите на много села тъкмо заради тях вече са и емигрирали.

      

                                                                                                                         

  Споделете във Facebook:

  

Share