Как много лесно да намалим цигарите?

Намалете цигарите без медицина                      Да точно така. Много лесно да се намалят цигарите и то от хора, които по един или друг вече са опитвали да ги оставят напълно, но и така или иначе не са успели. Тогава защо да не опитат дадения по долу начин изключително лесно да ограничат поне количеството им. Младите които си мислят че са най-здравите, умните, смелите, силните и красивите на този свят няма смисъл да продължават. Това е предназначено за нормалните хора. Дори да не сте пушач прочетете го защото може да помогнете на себе си в други подобни обстоятелства или пък на близък.

Всички които пушат отлично знаят от опит, че когато са заети с нещо което изцяло обсебва съзнанието и вниманието им, и в къщи, и на работа, понякога минават и часове без да се сетят за вредния си навик. По същия начин нощем стават до тоалетната или пък да пият вода, и после спокойно си заспиват и така се изнизва близо 1/3 от денонощието без да са запалили.

А когато имат цигари в джоба си, пушачите са спокойни и нормално прекарват времето си, но стига само да изпушат последната и дори посред нощ стават и тръгват към близкото заведение или дежурен магазин.

Всичко това доказва истината, че при пушенето 90 процента зависимостта е психологическа и едва 10 процента примерно се дължи на никотиновия глад на привикналия към него организъм.

И затова дадения тук способ е чисто психологически. И тъкмо заради това е лесен И за да успеете трябва само да спазвате следните няколко наистина елементарни условия:

1-во. В този момент когато ви се допуши, преди да посегнете към поредната цигара просто погледнете часовника или gsm-а и си кажете: „След 5 минути ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще запаля“, а не както сте свикнали досега да си казвате примерно: „ Следващите 5 минути няма да пуша“ После нормално след като изминат 5-те минути най-спокойно и задължително си я запалете. Къде е трика? След като сте абсолютни сигурни, че след 5 минути вие вече ще пушите през това време няма да чувствате никакво напрежение. И най-големия пушач ще може спокойно и лесно да изчака само няколко минути, като знае че след това със сигурност ще изпуши поредната си цигара. Следите часовника си минали са ето 2, ето 3 минути и понеже сте абсолютно сигурни че ще пушите след 5, в един момент забравяте и изведнъж се усещате чак когато вече са изминали 10 или дори 15 минути.

2-ро условие. Никога, никога не правете номера с 5-те минути два пъти за една и съща цигара. Никога. Вие изобщо не искате да пушите. Подсъзнанието или даже дявола във вас всъщност ви кара да пушите. Така че не го лъжете. Ако искате още по рядко да пушите, преди да запалите изчакайте не 5, а например 10 или 15 минути. Но всеки път след определения период задължително си запалете цигарата. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Иначе тъкмо дявола във вас или пък подсъзнанието ви няма да изтърпят така да ги мамите. Който и да е човек на земята бихте могли да излъжете, но него никога. Най-добре е постепенно да го тренирате и учите. Така че дори да ви се иска и започнете и с цял един час, отначало изчаквайте само 5 минути. Едва след като си създадете навика преминете плавно към 10, 15 минути, но не повече от 25 или 30. Все пак това е начин много лесно да намалите цигарите. Най-добре е изобщо да не ги пушите.

3-то условие. Пушенето най-често се извършва механично и без изобщо да се замисляте. Докато седите в къщи пред компютъра или на дивана, докато работите или пък шофирате посягате към джоба ви, вадите цигара, палете я и едва когато сте я преполовили се сещате, че май трябваше да изчакате 5 минути. Следователно трябва да има нещо, което винаги да ви напомня за това правило, нали? Най-практично е след като купите нова кутия цигари с цветен маркер да надпишете отпред или на капака и цифрата 5, или пък защо не директно на запалката. Ако е много скъпа или ползвате табакера вземете самозалепващи се етикетчета от близкия магазин, надпишете тях и ги сложите отгоре им. Така винаги ще се подсещате да спазвате правилото с 5-те или 10 –те минути. Не е трудно, нали? Но всъщност ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО УСЛОВИЕ, иначе пак по навик ще си карате по старому. Когато този трик съм го споделял с чужденци, в почти всички случаи те веднага си надписват кутията с цигари или си залепят етикетче на запалката. Познавайки обаче манталитета на българите, на които им се струва, че всичко и веднага могат да запомнят, вече съм започнал самия аз да го правя. Ако имате пушач в къщи или роднина и приятел, помолете го да прочете този материал и след това винаги му залепяйте етикетчета на запалката му. Нищо повече! Но бъдете сигурни, че ефект ще има.

Най-важното за вас пушачите е наистина да имате желание да намалите цигарите. Разбира се в онези изключения когато сте в компания или с приятели на чашка и ако същия този български манталитет е силен във вас най-добре изобщо не спазвайте никое от горепосочените правила. Алкохола така или иначе ще ви повлияе и ще ви накара дори на инат да засилите пушенето. Затова просто още отначало се отпуснете. Но когато сте сам, в къщи или на работа, всичко вече е във вашите ръце.

Има и друг подобен начин. Тъй като 99 процента от хората се считат за по-умни от останалите 99 %, това разбира се няма как да е вярно, но все пак е естествено и оттук следва, че човек трудно възприема чужди съвети. Затова може самостоятелно да си напишите няколко бележки, за да не свикнете ако е само една, които да вмъквате под целофана на цигарената кутия, но така че да виждате написаното всеки път преди да запалите. Повечето пушачи отварят и накрая изхвърлят цигарената кутия със стандартните заводски предупреждения без дори и един път да са ги прочели. Но с написаните саморъчно свои предупреждения човек доста по-често се съобразява. Даже ако зависеше от мен, щях да предложа закон всеки пушач да е задължен сам да си написва някакво предупреждение, както и цифрата 5 или 10 на кутията и чак тогава да я закупи от магазина. Това със сигурност ще даде по-голям здравословен ефект от всякакви забрани, рекламни кампании и чужди убеждения.

released_from_cigarettes_1

4-то условие. Да предположим че с дадения метод започнете да пушите средно само с две цигари по-малко на ден. За един месец това прави 60 цигари или 3 кутии спестяващи ви около 15 лв. Поне 5  - 10 лева от тях, еднократно примерно след втория месец трябва да дарите за благотворителност:

Чрез SMS –и за някоя от кампаниите;

На църква ако сте християнин;

На джамия ако сте мюсюлманин;

Решението си е лично ваше. Но трябва да го направите. За да може за пореден път дявола във вас, който ви кара да пушите да се убеди че намеренията ви са сериозни.

Това ще Ви предпази и да не се откажете, още при първите неуспешни опити да намалите пушенето. И да сте пропуснали десетки пъти да спазите правилото с 5-те минути, не се предавайте, а пробвайте го пак и пак. Само така в един момент ще установите как постепенно и лесно, но сериозно сте намалили цигарите.

Всички пушачи са ги спирали временно. Кой за ден, кой за седмица, кой за месец или даже за години е прекратявал с пушенето. И сега си мислят: "Няма смисъл да намалявам цигарите. Най-добре ще е пак да ги спра нацяло, както и досега съм го правил." Но подобно мислене е също толкова погрешно, както логиката на наркомана и алкохолика които казват: „Няма никакав смисъл да намалявам пиенето и боцкането. Най-добре е нацяло да ги спра." Но както наркомана и алкохолика по-лесно биха се отказали от зависимостта си след като първоначално сериозно я ограничат, така и на пушача ще му е по-лесно окончателно да спре пушенето, ако е успял предварително значително да го намали. Такава е истината. Не се заблуждавайте че вие сте различен, и че при вас е различно!

Този метод действа ли наистина? Да действа. Например в Смолян през последната година е описан в личен разговор на стотици пушачи. Доста от тях незабавно си признават че ефект има. Много обаче като инатливи българи заявяват, че изобщо не им пука колко пушат и че изобщо са нямали намерение да спазват правилото за 5-те минути. Но по-късно чрез разговор с техни съпруги, деца и приятели се разбира, че въпреки изказваната публична реакция „Ще ми дават акъл и учат как да живея, хайде де!" те са започнали примерно и педантично да спазват всяко едно от условията за намаляване на броя на изпушените цигари. Между впрочем, същия способ може наистина успешно да бъде прилаган и при диети, тренировки, учение, усилена умствена и физическа работа.

Метода действа и защото първоначалната идея идва от опита при специалната дресировката на куче за интересен и труден номер. Все пак гените при хората и различните млекопитаещите съвпадат от 95 до 99 процента. Кучето известно време непосредствено след изпълнението на сложния и впечатляващ трик е трябвало да демонстрира пълно безразличие към дресьора си и заслужената награда във вид на лакомство. И затова при подготовката на номера първоначално се изчаквало 1 минута, после 2, 3.... и т.н. преди да се даде вкусотията на кучето. Но то вече е отлично е знаело- изпълни ли прецизно поставената му дресьорска задача, макар и минути по-късно със сигурност ще получи наградата си и спокойно и безгрижно изчаквало необходимото време да мине. Така и пушача, когато знае, че задължително след 5 или 10 минути той ще запали, времето тече неусетно и дори често забравя и минава много повече. Кучето не бивало да се лъже. По-рано или по-късно, но неизбежно трябвало да получи наградата си. Нямало как за два изпълнени номера на различни места то да се поощри с една вкусотия. Затова поне първоначално никога не изчаквайте два или три пъти по 5 минути за една и съща цигара. Ако искате да удължите времето, кажете си отначало 10 или повече минути. Колкото до третото и четвъртото условие те важат единствено само при нас хората. И лично от вас зависят дали ще ги спазвате. Ако сте се заинтересували и искате да научите подробности за този, а и много други дресьорски номера, както и за подобни любопитни психологически трикове вижте книгата където те детайлно и подробно са описани. ВИЖТЕ

Накрая още веднъж помислете: Ограничавайки цигарите вие пестите не само пари, но печелите и най-важното – здраве и всъщност ще докажете че обичате себе си. Направете гои дори само заради това, че по този начин ще ядосате едновременно и министъра на финансите поради намаления приход от акциз, а и контрабандната мафия с по-малката печалба. И така първоначално намалявайки цигарите и виждайки колко е лесно е това, вие по-уверено ще се решите и напълно да ги откажете. Във всички случаи не успява винаги е само този, който никога не опитва.

           инж. Минчо Красимиров Хаджиев

      

                                                                                                                         

Помогнете на Вашите приятели !

  Споделете във Facebook:

  

Share

Добави коментар


Защитен код
Обнови